Директорията за линкове DMOZ спря (затвори) на 17 март 2017

Преди няколко дни, на 17 март 2017 година, директорията за линкове DMOZ спря (затвори)… Към момента на началната страница можете да прочетете:

As of Mar 17, 2017, dmoz.org is no longer available.

The editors have set up a static mirror here (dmoztools.net).

If you are interested in staying in touch with the DMOZ community,

please visit www.resource-zone.com.

Thank you all, especially the editors, for your interest and dedication to this project.

Към момента можете да видите новия дизайн от 2016 година на ДМОЗ по случай 18-тата им година от старта и статичната последна версия (по време на 19-тата им година) на директорията с линкове на адрес: http://dmoztools.net/.

Малко история… Директорията с линкове е създадена още преди 2000-ната година и няколко пъти сменя името си. Домейнът идва от името Directory Mozilla (DMOZ). По-късно в директорията се използва името ODP (Open Directory Project). Активна е след 2000-ната година и набира над 4 милиона линкове за 3-4 години. Цялата директория се редактира ръчно, от редактори на съответната категория. Това я прави беше най-големия такъв проект – до март 2017!

В последните си години, директорията беше рядко посещавана и постепенно западна напълно. Липсата на активни редактори оставяше предложените сайтове без решение – нито биват одобрявани, нито бива отказвана регострацията. Това явно предизвести края на този толкова важен за развитието на интернет проект. Факт е, че да имаш един или повече линкове в тази директория беше много важно и полезно за СЕО оптимизация за търсачките, но това вече не е опция и ще трябва да се търсят други подходящи или рисковани начини за излизане по-напред в Google търсенето, спрямо конкурентите.

За голяма част от нашия екип, ODP се явява директорията, която направи известни и посещавани първите наши проекти, още в началото на новия век. Ние бяхме сред редакторите в директорията и свършихме своята работа. Можехме да направим и повече, но все пак направихме не малко! Можем да бъдем благодарни, че бяхме съпричастни към този проект, заедно с още хиляди други доброволци редактори. Благодарим DMOZ!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *