Работно място – в офис, от вкъщи или където се намираме

Уеб агенция Градивните е компания (фирма), чиито служители и партньори работим „отдалечено“ и „разпръснато“. Интернет дава силата и възможността да работим отдалечено – в офис, от вкъщи или където се намираме. Нашето работно място е гъвкаво, работили сме и от морето и от планината… по цял месец! Наистина е готино и забавно, а едновременно с това – доходоносно!

Защо работим отдалечено и разпръснато?

За нашите служители и партньори:

  • пести време всеки ден – времето за пътуване до офис и връщане до вкъщи
  • плаващото работно място върви ръка за ръка с плаващото работно време
  • дава свобода, истинска свобода – ако можете да се организирате добре и да свършите своята работа, можете да работите рано сутрин, или късно вечер, да заведете и вземете децата на детска градина или училище, да отидете да свършите административна работа или да отидете на лекар/стоматолог (без да взимате отпуск или болничен)…

За агенция Градивните, ползите са:

  • нямаме нужда от офис за работа – пестим пари, много пари! Пестим ежемесечно от наем и сметки, които можем да вложим за развитието на уменията ни и да предложим по-ниски цени на услуги за разработка на сайтове и приложения.
  • правим добро и даваме свобода на нашите служители – те обичат своята работа и работят с „кеф“ и ентусиазъм. Могат да вършат личната си работа в избрано за тях време.
  • малък риск – липсата на големи ежемесечни разходи представлява по-нисък финансов риск за компанията (фирмата), което значи по-лесно управление.
  • работата „при нас“ е силно интригуваща и много IT специалисти, екперти и програмисти имат желание да работят с нас. В момент на липса на кадри, това ни дава предимство пред 90% от местните фирми.

Ръководителят на екип е отговорен да следи за изпълнението и прогреса по възложените проекти и задачи. Когато всичко върви по график – всичко е наред. Ако изпреварим графика – можем да почиваме повече или да поемем допълнителни задачи, от което да заработим извънредно.

Други компании като нас?

Дали има други компании като нас? Да, има много други като нас в нашия бранш! Ето и един скорошен пример: Компанията Automattic, която разработва най-разпространения CMS софтуер WordPress, затвори своя офис в Сан Франциско в средата на 2017г. и го обяви за продажба.

Мярката беше предприета след като по-рано през 2017 година, управителят на компанията Matt Mullenweg сподели:

Имаме офис от 6-7 години, но никой не го използва. Около 5 човека използват над 1300 кв.м. площ. Има толкова табли за игра (б.а.: джаги, билярд, тенис на маса и др.), колкото хора работят в целия офис…

Изглежда няколко месеца управителите са обмисляли какво да правят и са стигнали до най-разумният извод… Преди няколко години тенденциите са били други и те са взели офис, който вече не им е нужен (не е нужен на техните служители). Най-нормалното и да се нагодят по тенденциите и да затворят този ненужен вече офис, с което да използват парите на компанията за по-добри цели, вместо да плащат сметки…

Още нещо интересно: Automattic винаги е давала шанс и стимулирала своите (около 550) служители за възможността да работят отдалечено – от вкъщи или откъдето решат. Компанията дава $250 стипендия всеки месец, ако работите отдалечено, в случай че вкъщи не е подходящо място за офис. Така че ако искате да работите от близкото кафе, Automattic ще плати напитките ви! 🙂

Можете да видите още снимки от затворения вече офис на Automattic в Сан Франциско.

Нашата политика или какво ценим

Интернет уеб агенция Градивните предпочитаме да спестяваме ненужните разходи и спестеното разделяме с нашите клиенти и нашите служители и партньори. Така можем да предлагаме ниски цени на сайтове за нашите клиенти (при отлично качество и поддръжка) и стимулиращо заплащане на нашите служители – дизайнери, програмисти, SEO експерти и ИТ специалисти.

Интересуваме се от свършената работа, а не от времето за извършването й. Ако можете за 3 часа да свършите работата на колега за 6-8 часа, то тогава можете да работите по-малко или да заработвате двойно-тройно повече…

Проблеми при работа отдалечено

Разбира се, работата не е изцяло „розова“ при отдалечена работа, особено когато екипите не се познават добре един с друг (и не знаят уменията на своя колега). Възможно е да възникнат конфликти и противоречия, които в нашата агенция разрешаваме във видео-чат (видео канал).

Когато няма единомислие по дадена задача, отидете във видео чата и обсъдете подробно. Ако е нужно – разменете линкове и помислете, след което се върнете в чата след няколко часа и намерете решение помежду си. Ако все още няма единомислие – свържете се с вашия ръководител и заедно намерете най-доброто решение за съответния клиент.

Това е нашето „ръководство“ за превенция и разрешаване на противоречия. Тествано е и работи!

Какво още?

Ежедневно стимулираме служители и партньори да работят с усърдие, за да са удовлетворени клиентите. Така всички печелим – клиенти, работници и собственици. Когато работата върви добре, нищо не е нужно да се променя! Единствено можем да вложим усилия за подобрения в работата ни – ежегодно да организираме сбирки между колегите (team building) и да се забавляваме, да правим общи благотворителни акции като залесяване на горите (снимки и резултати) и други полезни инициативи, които можете да приложите и във вашата фирма.

Ако се сещате за някоя инициатива, която би била полезна в изложения контекст, моля оставете ни коментар и обещаваме да я обмислим и обсъдим. Предварително благодарим на инициативните хора! 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *